2010. február 12., péntek

4.nap IRÁNY JUJUY !

Felébredve kis cellánkban, rájöttünk, hogy nem is láttuk a várost nappali fényben. Nosza, gyors reggeli a szálláson (amiről egyébként meg kell jegyezni, hogy minél északabbra megyünk, annál egyszerűbbé válik) és irány a főtér.Ami már megszokott. Minden város közepén szabályos négyzet alakban, árnyékos fákkal, szobrokkal, szökőkutakkal, padokkal ellátott főtér. Körbenézve a legfontosabb épületekre lehet rálátni.
Itt pld a székesegyházra ........
....amiről csak a napfényben derült ki, hogy ilyen fura színe van.

Belül viszont gyönyörű.

Ez a Szt Ferenc templom, beszoritva egy szűk kis utcába. Kb ennyi volt a városnézés, mire visszaértünk már Dóriék is túl voltak a reggelin, és nekiindulhattunk a mai napi útnak.

Saltát elhagyva az út emelkedni kezdett, egyre vadregényesebbé vált a táj, az út a hegyek oldalán kanyargott, valószinű ezért nevezik La Cornisa-nak (párkánynak). Felfelé kapaszkodva a hajtűkanyarokkal tűzdelt terepen, az amúgy is borzasztóan keskeny út mellett jelzőtáblák: ÚTSZŰKÜLET! Ezen már csak nevetni lehetett. Egyébként Fernando nagyon jól vezet, halálos nyugalommal vette az akadályokat, néha egy kis maté-teával felturbóztuk és új erőre kapott.

Egy-két helyen megálltunk, dehát a fotó nem tudja visszaadni azt a csodálatos panorámát amit láttunk. Fantasztikus magasságban voltunk, lenn a mélyben viztároló tavak sora csillogott, mi ebben a buja, szubtrópusi őrserdőben, kristálytiszta levegő, mindenféle madárhangok.

Némelyik fáról nem is lehetett megállapitani hogy micsoda, mert telistele szőtték a különböző élősködő növények, páfrányok, liánok, pálmafélék, mindenféle kúszónövények, és mind a fa testéből élnek.

Ettől a táblától nagyon vidámak lettünk. Itt kezdődik Jujuy (ejtsd: Huhuj) Argentina legészakibb tartománya. A név indián eredetű, jelentését sokféleképpen magyarázzák. Fővárosa San Salvador de Jujuy, egy fennsikon, 1300 méterrel a tengerszint felett fekszik, kissé távolabb tőle magas hegyek veszik körül.

A városban nagyon kevés az igazi műemlék. Ennek oka, hogy amikor a Peruból érkező konkisztádorok megalapitották a várost, az őslakos indiánok elpusztitották. Ezt 1565-től a 19.sz. közepéig háromszor eljátszották, mire a mai városkép kialakult.

A főtéren rögtön ezt a szép, virágzó fát vettük észre.

Majd Belgrano tábornok lovasszobrát. Nincs olyan település Argentinában, ahol Belgranóról, és San Martín-ról ne lenne elnevezve utca, tér, középület, és ne lenne legalább egy szobor. Mindketten kiemelkedő katonai és politikai egyéniségei voltak a függetlenség kivívásának. Úgy tartják Belgranó a szív, San Martín az ész embere volt.

Gyümölcspiac.
Neoklasszikus stilusú katedrális 1770-ben készült el.

Az elmúlt 200 évben annyiszor alakitották át, hogy már alig hasonlit az eredetire.

Sok értékes, régi szobor van belül, a mennyezetet és a sekrestyét a cuzcói egyházi festőiskola festményei diszitik. Szerencsénk volt, mert egy látogató csoport miatt a rejtett világitásokat is bekapcsolták egy rövid időre.

Legértékesebb ez az 1760-as években nandubay-fából kifaragott szószék. Ilyen gazdag faragású, szobrokkal és domborművekkel diszitett barokk szószék nincs több Argentinában.

A Cabildó (városháza) sem igy nézett ki régen. Emeletes volt, a földszinti és emeleti árkádokat karcsú oszlopok sora tartotta, közepén pedig egy torony díszítette. Pusztulását egy földrengés okozta 1864-ben, azóta ilyen. Látogatni sem lehet, mert a Rendőrség költözött be az épületbe.

Ezekről az épületekről nem tudtunk meg semmit, egyszerűen csak szépek.


Ez egy Szt Ferenc templom, igazán szép képet nem lehet csinálni róla, a mindenhonnan belógó vezetékek miatt.




Egyre tüzesebb, indiánosabb szinek tűnnek fel a falakon.

///OOOOOOOOOOO///

Folytatjuk utunkat észak felé. Jujuy tartomány fő látnivalói csak ezután következnek, abban a völgyben megyünk felfelé, amit a "történelem országútjának" is neveznek, a Quebrada de Humahuaca-ban. Erre vezettek a nagy hódítók portyázásai. A XIII.sz-ban az inkák nyomultak dél felé, útjukat "Camino de los Incas-nak, Inkák-útjának nevezték. Őket követték 1540 -es években Peruból a spanyol konkisztádorok, majd jöttek a ferences és domonkosrendi hittérítők, végül a jezsuiták. A legtöbb épitészeti emléket a misszionárius hódítók hagyták hátra, a környéken mintegy 20 ősi templomot, amelyeket lassan apró kis települések vettek körül.

A völgy folyója a Rio Grande, minden nagyobb eső után szeszélyesen változtatja a medrét, ami egy-két km széles. Most csak egy kis erecske volt a meder közepén, de van amikor félelmetesen hömpölyög teljes szélességében. A hegyekből lehordott kötörmelékkel nem tud mit kezdeni, mert a víz szinte pillanatok alatt eltűnik, így aztán olyan a táj, mint egy holdbéli kősivatag.

Itt már kezdődnek a "szines hegyek" Ez a kis település Tumbaya, itt meg sem akartunk állni, de az út mellett egy kis szines forgatagra lettünk figyelmesek, zene szólt, sülthús illat a levegőben, így hát lehúzódtunk az út szélére, hogy körülnézzünk.

Kiderült, hogy az Andokbeli indián falvakból összegyűltek az emberek, mindenki hozta a saját termését, zöldséget, sajtokat, lekvárt, gyümölcsöt, egész egyszerű kézműves dolgaikat, és szinte egymás között csereberéltek. Közben egy kis fieszta alakult ki, a színpadon egy-egy helyi lakos előadta a saját produkcióját, a többiek nevettek, tapsoltak, egymásra figyeltek, szinte nem is érdekelte őket az a pár idegen aki véletlenül odatévedt.
Állatokat is hoztak le a hegyekből, gondolom eladásra.

Ez a néni kecsua indián, Fernando vett tőle két kis palackot, amiben nagyon dekorativan le volt rétegezve a 7 szinű hegy őrleménye. Amikor ki akarta fizetni, kiderült, hogy nem ismeri a pénzt, megvárta, mig odajött egy ismerőse és segitett neki.

A hevenyészett sátrak alatt folyik a kereskedelem, vagy ha nem, akkor csak jól érzik magukat.

Ők mintha gaucho-indiánok lennének (nem tudom, van-e ilyen egyáltalán) Egyszál gitárral, énekelve, nagyon jól érezték magukat. Üres hordókat alakitottak át grillsütőnek, azon sütik a különböző finomságokat.

Dóri különleges, szines krumplit vett. Volt benne lila, piros, kék, irtó érdekes .

Furcsa belegondolni, hogy talán ezek a gyönyörű indián lányok sem tudnak írni, olvasni.

................................
A környékbeli indián falvak lakóinak heti vására az Andok tövében ,egy Tumbaya nevű kis helységben, termékbemutató és vásár, gaucho muzsikával, lacikonyhával. A film inditásához klikk a háromszögre!!!

////////OOOOOOOOOOOOOOOO///////////

Letértünk a főútról, hogy megnézzük a 8 km-re lévő PURMAMARCA-t. Már a prehispán korban is lakott település volt, kecsua eredetű neve is az inka múltra utal, jelentése: a jaguár faluja.


Természeti látványossága, amiért a turisták özönlenek a pici faluba, azok a kopár hegyek, amik körülölelik. A hegyek réteges kőzetei a legkülönbözőbb szinekben pompáznak, sárga, barna, lila, fehér, zöld színűek, de ezen belül minden színnek még legalább 5-6 árnyalata van. Itt éppen elindulunk egy hegycsúcsra, ahonnan a legszebb a kilátás.
Távolban a völgy túlsó oldalán lévő hegyek.

Az egész vidékre jellemző a vályogból való építkezés. Kívülről általában be sem vakolják, mert az eső úgyis leveri a meszet, de belül nagyon barátságosak ezek a kis viskók.
Ez a "ház" még csak félig van készen.

A domb tetején.
És a panoráma.
Étterem.

Színes kézműves áruk tömkelege.

Ilyen mennyiségű szőttest még sosem láttunk egyben. Az egész hatalmas tér körben egy nagy pult volt, belül az eladók, kivül a bámészkodók.

Feri sem tudott ellenállni egy nyári, hímzett ingnek.
Egyébként Purmamarcában minden év februárjában nagy fiesztát rendeznek a Földanya, Pachamama tiszteletére. Hát addig nem tudunk maradni.

/////OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO//////

(Ezt a szakaszt Feri kisajátitotta magának, úgyhogy most az ő szövegelése jön. Csak a pontosság kedvéért annyit, hogy TILCARA a környék legnépesebb települése, 1967-ben Jujuy-tartomány régészeti fővárosává nyilvánitották. Ennek oka, hogy egy km-re a falutól található Argentina eddig feltárt legnagyobb inkakori települése és erőditménye, a Pucará de Tilcara. Itt nemcsak feltárták, de részlegesen helyre is állitottak egy-két házat, és az erőditmény egy részét.)

Robogunk Tilcara felé....


Mindig is vágytam eljutni egyszer az életben Machu Pichu-ba , Peruba, az inkák földjére
és ebben csak piszkos anyagiak gátoltak meg. Hát Tilcara egy kis Machu Pichu, lehet ,hogy nem olyan szépen, precízen faragott kövekből épült, de ugyanolyan gyönyörű és fenséges. A tágas völgy közepén álló gellérthegynyi magaslatról, nem csak messze , de a múltba is ellátni, az inkák
birodalmába. Ezen a tájon csak kő meg katusz terem, ebből épült fel ez a maga nemében páratlan erőd, amelyet még 1908-ban kezdtek a régészek feltárni. A piramis mellől ,a csúcsról
az őrszemek 8-10 km-re is elláttak,fény és füstjelekkel adva át a híreket.A házak tetejének váza kiszáradt, félbehasított kaktusztörzs,pamapafűvel borítva, mint megannyi zsupfedeles viskó. Csak a nagyobb épületek mestergerendája van fából.Ablak csak egy nyílás.

Az őslakók kicsit alacsonyabbak voltak ,mint Dóri

Klári vadiúj ponchójában,melyet még a helybéliek is megnéztek

Kaktusz ,amerre a szem ellát

Föntről csodálatos a látvány, a nap foltokban bukkan elő a hegyek oldalán.

Erős emelkedő a szentély felé.

És felértünk!

A panoráma lenyűgöző. Most már nem vágyom látni Machu Pichut. Nekem Tilcara az igazi.

Ezt a képet örökre meg kéne őrizni!

((((((((((((((OOOOOOOOOOO))))))))))))))))))))

Még egy pár kilométer felfelé, és máris 2700 méteren vagyunk. Ez a kőoszlop (Monolito) jelzi, hogy itt lépjük át a Baktéritőt, vagyis a trópusi övezet határát. Itt nyaranta a déli órákban égetően tűz a nap, de estefelé, ahogy most is, már elő kell venni a meleg ruhákat.


Dórikám a Baktérítőn a megtérített "bakkal"


Utánanéztem, hogy honnan a név. 2000 évvel ezelőtt, amikor az elnevezést adták, a Nap éppen a Bak csillagképben tartózkodott. A Baktérítő pontjai a Föld azon legdélibb részei, ahol még merőlegesen érik a Nap sugarai a Földet. (Egyetlen napon, a téli napfordulón, dec.21,vagy 22-én.)

(((((((OOOOOOOOOOOOOOOO)))))))))))))


Már erősen sötétedett, mikor a mai nap végállomására, HUMAHUACA-ba értünk. Itt már 2939 m magasan voltunk. Semmi bizalomgerjesztő nem volt a faluban. Vályogviskók egymás mellett, pocsolyák az úton, rosszarcú emberek az utcán, szállás sehol, egyik helyről küldtek a másikra. Kiderült, hogy a félhomályban a falu rosszabbik felén mentünk be, de a végén egy Hostelben kaptunk szállást. Igaz, hogy egy négyágyast, és csak a mosókonyhán, meg a száradó lepedőkön keresztül tudtunk bemenni, de szoba volt, zuhanyozóval! Gyors fürdés, átöltözés, és irány a falu.
A főtér sarkán még nyitva volt egy kézműves bolt. Két kedves idős hölgy vezette, kiderült hogy egy családi manufaktúra, mindent saját maguk készítenek, a bolt hátsó részében volt a műhely.Sokkal olcsóbban adtak mindent, mint eddig bárhol.

Dórikám hosszas tépelődés után ezt a poncsót választotta. Az elején egy hegyoldalba vésett indián motivum.

Éhesek és szomjasak vagyunk,csendesen szitál az eső,a hőmérséklet se több 10 foknál,irány egy kisvendéglő az esti szürkületben.

Ez itt jó lenne, de piszok drága,vagyonos angol túristák számára megfelelő hely.

Bedobunk egy lityit a helyi vörösborból , fizetünk és usgyi tovább.

Az eső mellé hideg szél is fúj....ezért irígyelnek otthon?
Egy vevőcsalogató indián fiútól kapunk címet,na megnézzük...

Dórikám esőben felvidul, lesz vacsora hamarosan....

Pánsíp, dob ,hegedű, hangolnak a zenészek a vacsorahelyen....

A hely specialitása a lámahúsból készült ételek. Fernando ezt a szép szelet láma-bélszínt kóstolta meg, Feri meg Dóri lámapörköltet, én pedig locrót (ami olyan mint a babgulyás, csak bab helyett kukoricával, és nagyon sűrű. Ja és nincs benne paprika!)

Csak szegény felhajtó fiú maradt hoppon , a tulaj közölte vele ,csak egy társaságot hajtott fel ma este, ezért nem jár fizetség. Mire Fernando ezt lefordította , a fiú már eltünt. Ettől egy kicsit leült a hangulatunk. Elszégyelltük magunkat-hogy mi itten mulatunk- ez a fiú meg a napi betevőért hiába dolgozott.
Teli hassal tértünk aludni, az öregeké a franciaágy, a fiatalok meg osztozzanak az emeletes-ágyon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése