2010. február 13., szombat

TILCARA, A KÖZÉPKORI INKA ERŐD

A Quebrada de Humahuaca (Humahuaca völgye)

keskeny völgy Argentína északnyugati részén, Jujuy tartományban,Buenos Airestől 1500 km távolságra. 155 km hosszan nyúlik el észak-déli irányba, északról és nyugatról az Altiplano, keletről az Andok alacsonyabb hegyvonulatai, délről meleg vizű völgyek (Valles Templados) határolják.

A quebrada mély völgyet vagy szurdokot jelent. A névadó egy 11000 lakosú város, Humahuaca volt. A völgyet a Río Grande folyó alakította ki, amely télen kiszárad, de nyáron bőségesen árad. A medrét minden áradás után változtatja. Mivel ereje kevés, nem képes a hegyekről hozott köveket hosszan magával sodorni és kavicsokká gömbölyíteni, hanem lerakja őket, s a szögletes kődarabok kitöltik a folyó 1-2 km széles völgyét.

A terület minden történelmi korban a különböző kultúrák keresztútjában volt. 10000 éve élnek itt emberek. Az első népcsoport vadászó-gyűjtögető életmódot élt, és tekintélyes őskori leletanyagot hagyott maga után. A 15. században erre vezetett azInka Birodalom karavánútja (Camino Inca), az inkák emlékét őrzik az erődített települések, a pucarák maradványai. A spanyol hódítást követően fontos kapocs volt a Río de la Platai Alkirályság és a Perui Alkirályság között. A hittérítőknek köszönhetőek a völgy gyönyörű templomai, amely köré apró települések nőttek. Az argentínai szabadságharc sok ütközete is itt zajlott le.

A Quebrada de Humahuaca 2003. július 2. óta az UNESCO világörökségi helyszíne.

...........................

A völgy jelentősebb települései

  • Tumbaya: nemzeti műemléknek nyilvánított templomát 1796-ban építették, a földrengések elleni védekezésül vastag falakkal, alacsony, zömök harangtoronnyal, apró ablakokkal.
  • Purmamarca: már a spanyolok előtt is lakott hely volt, kecsua eredetű nevének jelentése: a jaguár faluja. Templomát1648-ban építették. Különleges természeti látványosságai a falut körülvevő sárgás, zöldes, lila, barna és fehér színű hegyek.
  • Tilcara: Jujuy régészeti fővárosa. Határában található Argentína legnagyobb feltárt inkakori települése és erődítménye, aPucará de Tilcara. Feltárását 1908-ban kezdték meg. A házak és az erődítés egy részét újjáépítették.
  • Huacalera: határában kőoszlop jelzi a Baktérítőt. Temploma a 18. században épült.
  • Uquía: 1750-ben épült temploma a környék legszebbike, érdekessége a muskétával felfegyverzett angyalokat ábrázoló oltárkép.
  • Humahuaca: a völgy névadója 2939 m magasságban fekszik. Már az inkák idejében lakott település volt. Templomát 1641-ben építették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése